Spyware

Wat is Spyware ? Spyware zou je naar het Nederlands kunnen vertalen als ‘spionage software’ en dan wordt het eigenlijk al een stuk duidelijker wat deze software eigenlijk doet:

  • Het zal allerlei gegevens over het gebruik van je pc opslaan en doorsturen naar anderen, en die gegevens worden dan vaak weer verkocht aan bijvoorbeeld marketingbedrijven.

Voorbeelden van gegevens die doorgegeven kunnen worden zijn:

  •  mailadressen, welke pagina’s je bezoekt en hoelang, welke programma’s gebruikt worden enzovoort.

Het gaat dus om privé gegevens, en daar heeft dus eigenlijk niemand wat mee te maken. Hoe komt het op een pc? Veel software die gratis gedownload kan worden van het internet bevat spyware. In een aantal gevallen kun je daar achter komen door de gebruikersovereenkomst te lezen, maar in veel gevallen zal de spyware geïnstalleerd worden zonder dat je het in de gaten hebt. Daarnaast kan spyware geïnstalleerd worden bij het bezoeken van een webpagina, en hierbij wordt dan gebruik gemaakt van fouten in de software van Windows. Veel mensen denken dat dit soort dingen alleen kunnen komen door pagina’s met porno en dergelijke te bezoeken, maar dat is dus niet helemaal waar.